NEXON Akadémia főoldal
   
RSS-Rendezvények
ELÉRHETŐSÉG BELÉPÉS GY.I.K. REGISZTRÁCIÓ INFORMÁCIÓ
NEXON Akadémia bérletHR, MunkaügyBérügyviteli képzésekOKJ-s képzésekSzoftveres képzésekTréningekGazdasági szakterületJogi szakterületKöltségvetési szektor
Főoldal :: Bérügyviteli képzések :: Hírek :: Lezajlott a harmadik alkalommal elindított Országos Bérügyviteli Bajnokság első fordulója
BerTb június 01.Hír
Észrevételek, kifogások és válaszok a negyedik OBB első fordulójának feladataihoz
A feladatok kidolgozását végző szakértők – felhasználva az eddigi OBB-ék tapasztalatit is – igyekeztek rendkívül körültekintő ódon megalkotni a forduló feladatait. Minden bizonnyal ennek döntő része volt abban, hogy az első forduló kapcsán mindösszesen néhány észrevételt kaptunk.
tovább >>

BerTb június 01.Hír
Lezajlott a negyedik alkalommal elindított Országos Bérügyviteli Bajnokság első fordulója
A NEXON április közepén ismét útjára indította – a 2 millió forint összdíjazású – IV. Országos Bérügyviteli Bajnokságot, amely élvezi a Budapesti Gazdasági Egyetem, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szakmai támogatását is.
tovább >>

BerTb október 22.Hír
Összefoglaló a Bérügyviteli Bajnokság negyedik fordulójáról
FANTASZTIKUS EREDMÉNYEK SZÜLETTEK! Kialakult a 30 főből álló élmezőny!
tovább >>

BerTb július 02.Hír
A Országos Bérügyviteli Bajnokság második fordulójáról
A második forduló feladatai május 15-én kerültek nyilvánosságra, a megoldásra egy hónap állt rendelkezésre. A forduló elsősorban a családi adó- és járulékkedvezménnyel, a kedvezmény elszámolásával, illetve bevallásával foglalkozott.
tovább >>

BerTb június 05.Hír
Lezajlott a harmadik alkalommal elindított Országos Bérügyviteli Bajnokság első fordulója
A NEXON április 15-én útjára indította - a 2 millió forint összdíjazású - III. Országos Bérügyviteli Bajnokságot, amely élvezi a Budapesti Gazdasági Főiskola, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szakmai támogatását is.
tovább >>

 
Hírek

Lezajlott a harmadik alkalommal elindított Országos Bérügyviteli Bajnokság első fordulója

2015-06-05 10:23:06 - BerTb
 

A NEXON április 15-én útjára indította - a 2 millió forint összdíjazású - III. Országos Bérügyviteli Bajnokságot, amely élvezi a Budapesti Gazdasági Főiskola, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szakmai támogatását is.

A bajnokság az előző években bevált módon (április, május, augusztus, szeptember hónapban egy-egy online és októberben egy jelenléti forduló szervezésével) zajlik, kiegészülve két újdonsággal:

 • Az egyes fordulókat követően bérügyviteli klubot is szervezünk, amely alkalmat ad a személyes találkozásra a feladatok készítőkkel, valamint - a BGF és a NAV előadói közreműködésével - a forduló témáihoz kapcsolódó adóellenőrzési tapasztalatok, aktualitások, illetve jogszabályi összefüggések bemutatására, megvitatására is. (A bérügyviteli klub ajtaja azok számára is nyitva áll, akik nem indulnak a versenyen.)
 • A NEXON öt üzleti partnere (Budapesti Gazdasági Főiskola, Kodolányi János Főiskola, KOTK Oktatási Központ, Magyar Könyvvizsgálói Kamara Oktatási Központ, Perfekt Gazdasági Tanácsadó, Oktató és Kiadó Zrt.) jelezte, hogy különdíjjal kívánja jutalmazni a legtöbb pontszámot elérő versenyzőket.

Kétszázzal többen regisztráltak

Jelentkezni és bővebb információt nyerni - a NEXON által erre a célra létrehozott - www.obb.hu internetes oldalon lehetett. A számok azt mutatják, hogy 2013. óta folyamatosan nő a verseny iránt érdeklődők száma, s a III. Országos Bérügyviteli Bajnokságra már kétszázzal többen regisztráltak, mint 2014-ben (1142 fő)!

Távoli hozzáférés a feladatokhoz

A versenyfeladatokhoz a http://elearning.nexon.hu oldalon, felhasználónévvel és jelszóval tudtak hozzáférni a résztvevők, amelyek megoldását egy alkalommal lehetett leadni az e-learning keretrendszerben.

A szakértői team által kidolgozott és a lektori team által validált elméleti és gyakorlati feladatok sikeres megoldásával továbbra is 100 pontot lehetett szerezni az első fordulóban.

Az első forduló

Az első forduló feladatai április 15-én kerültek nyilvánosságra, amelyek megoldására egy hónap állt rendelkezésre. A feladatmegoldásban elért pontszám az e-learning keretrendszerben - a feladat leadása után - azonnal megtekinthető volt.

Az első feladat a gazdasági társaság ügyvezetője részére járó tiszteletdíj számfejtési kérdéseiről szólt. A kérdések érintették a tiszteletdíj kifizetésével kapcsolatban a társaságot terhelő kötelezettségek, illetve a levonandó kötelezettségek körét, továbbá a biztosítotti bejelentés, költségelszámolás, illetve személyi jövedelemadó alap csökkentő kedvezmények 2015-től megengedett érvényesíthetőségének kérdését.

A második feladat a gazdasági társaság alkalmazottjának 2015. február és március hónapra járó bérszámfejtéséről szólt. A kérdések érintették a bér kifizetésével kapcsolatban a társaságot terhelő kötelezettségek, illetve a levonandó kötelezettségek körét. Szerepelt benne az első házasok kedvezménye; a szabadság, a betegszabadság számfejtése, illetve kezelni kellett a betegszabadság kimerítése utáni keresőképtelenséget is (nem TB kifizetőhely esetén). A munkaviszony közös megegyezéssel történő megszüntetése miatt a szabadságmegváltásra való jogosultság kérdését is el kellett dönteni előző évi szabadság és a 30 napon túli keresőképtelenségre vonatkozó 2015-ös jogszabályváltozás figyelembe vételével.

A forduló 3. és 4. feladata - a fenti témákhoz is kötődő - Igaz-hamis és Feleletválasztós tesztekből álltak!

Az első forduló eredményei

24 versenyző ért el 100 pontot az első fordulóban, de 14-en is csak egy ponttal maradtak el az elérhető 100 pontos maximumtól. 138 versenyzőről lehetett megállapítani, hogy „hűséges” résztvevői a bajnokságoknak, mivel eddig mindhárom Országos Bérügyviteli Bajnokságon elindultak.

Észrevételek, kifogások és válaszok

A NEXON is sokat tanult az elmúlt két OBB megszervezése során. Ennek eredményeként elmondhatjuk, hogy a feladatok kidolgozását végző szakértők - felhasználva a tapasztalati tanulás eredményeit - rendkívül körültekintően alkották meg a forduló feladatait, melyekhez igyekeznek egyértelmű leírásokat és kiegészítő magyarázatokat adni. Minden bizonnyal ennek döntő része volt abban, hogy az első forduló kapcsán mindösszesen négy észrevételt kaptunk.

Egyik versenyzőnknek a kilépéskor a munkavállalónak járó, a fel nem használt szabadságnapjai után esedékes pénzbeli megváltással összefüggésben volt kifogása, amellyel szakértőink nem értettek egyet. (Egyrészt azért, mert ha valamely eredményeket befolyásoló speciális feltétel nem szerepel a feladatban, akkor azt nem is kell figyelembe venni a megoldás során. Másrészt még speciális megállapodás megléte sem módosítja a szabadságra jogosító időtartamot, így a kivehető összes szabadság napjainak számát sem.)

Másik versenyzőnk a 2. feladat 1 kérdése kapcsán kiszámolt - a dolgozó által 2015. február hónapban ledolgozott időre járó - jövedelem összegét nem találta helyénvalónak. [Szakértőink megállapítása szerint az eltérés abból adódott, hogy a munkavállaló nem 7, hanem 8 munkanapot dolgozott február hónapban (02.02 - 02.06. között 5 napot és 02.16 - 02.18. között 3 napot). Így a ledolgozott időre járó jövedelem összege helyesen 100.000 Ft volt. (8 x 12.500 Ft).]

A harmadik észrevétel a 3. feladat 13. kérdéséhez kapcsolódott, amely azt taglalta, hogy mi után kell a legmagasabb eho-t fizetni? [A helyes válasz az egészségügyi hozzájárulásról szóló 1998. évi LXVI. tv. 4.§ (4) bekezdése alapján határozható meg, amely szerint a fizető-vendéglátó tevékenységet folytató magánszemély által fizetendő százalékos egészségügyi hozzájárulás összege a tételes átalányadó 20%-a. Ez alól természetesen kivétel, ha egyéni vállalkozóként végzi valaki ezt a tevékenységet, de ebben az esetben nem is lett volna jelentősége a fizető-vendéglátásra vonatkozó információnak.] Így helyes válasznak azt fogadtuk el, hogy a támogatói adományban részesülő magánszemély fizeti a legmagasabb mértékű, 27%-os egészségügyi hozzájárulást.]

A negyedik hozzászóló szerint a cafetéria juttatás adója kapcsán felkínált három válaszlehetőség egyike sem volt helytálló. (Helyes úton az a versenyző járt, aki az Szja. törvény 70. §. és 71. §. rendelkező részeire alapozta válaszát. Ennek értelmében egyes meghatározott juttatásnak minősül „az adott juttatásokra vonatkozóan meghatározott értékhatárokat meg nem haladóan biztosított béren kívüli juttatások - ide nem értve a 71.§ (1) bekezdés c) pontja szerinti juttatást - adóévi együttes értékének az éves keretösszeget meghatározó részét” [70.§ (4) bekezdés b) pont] Így az az éves keretösszeg évi 200 ezer forint. [70.§ (4a) bekezdés] A példában felsorolt egyik adott juttatás sem haladta meg az Szja. törvény szerint értékhatárt. Ezért egyes meghatározott juttatásként fog adózni 160.000,- Ft, az alábbiak szerint:

 1. Erzsébet-utalvány 96.000,- Ft
 2. Szép-kártya vendéglátás 100.000,- Ft
 3. Szép-kártya szálláshely 90.000,- Ft
 4. Helyi utazási bérlet 110.000,- Ft
 5. Önkéntes kölcsönös egészségpénztár 154.000,- Ft
 1. Munkavállaló nettó juttatása összesen (1.+2.+3.+4.+5.): 550.000,- Ft
 2. Éves keretösszeg: 200.000,- Ft
 3. Keretösszegbe beszámított jövedelem - béren kívüli juttatások Szép-kártya kivételével (1.+4.+5.): 360.000,- Ft
 4. Keretösszegen felüli juttatás, ami egyes meghatározott juttatásként fog adózni (c.-b.): 160.000,- Ft

A Bérügyviteli klub első rendezvénye

Az OBB első fordulóját követő Bérügyviteli Klubot 2015. május 27.-én, 14-18 óra között tartottuk meg. Józsáné Maczkó Gabriella és dr. Sümegi Nóra szakértők elvégezték a versenyfeladatok tartalmi elemzését, a megoldások levezetését és válaszoltak a kérdésekre. Ezt követően Kovács Krisztina (UCMS - bérszámfejtési tanácsadó Partner, BGF PSZK vendégelőadó) „Első házasok kedvezménye, szabadság, betegszabadság számfejtése, illetve hogyan kell kezelni a betegszabadság kimerítése utáni keresőképtelenséget (nem TB kifizetőhely esetén)” címmel tartott előadást. A klubfoglalkozást Dr. Venczák Attila főosztályvezető (NAV Pest Megyei Adóigazgatósága) előadása zárta, aki az adóellenőrzés szempontjából vázolta az ügyvezetői díjazás megítélését, beleértve az ügyvezetői tevékenység ellátásának jellemzőit, a díjazás formáit és a kifizetések minősítését. Az ellenőrzési gyakorlat mellett sor kerül a releváns útmutatók, ítéletek bemutatására is.

Akik személyesen nem tudnak részt venni a klubfoglalkozáson, azok számára a klubfoglalkozásról felvétel készült, amelyet a NEXON Akadémia weboldalán tettünk elérhetővé.

A második forduló témakörei

Május 15-én felkerültek az e-learning keretrendszerbe az OBB második forduló versenyfeladatai, amelyek főbb témaegységei:

 • az apákat gyermeke születése esetén megillető pótszabadság
 • a családi kedvezmény, a családi járulékkedvezmény elszámolása és szerepeltetése a személyi jövedelemadó bevallásban.

A Bérügyviteli klub második rendezvénye

A második klubrendezvény tervezett időpontja 2015. június 22. (hétfő), 13-17 óra. A helyszín változatlan. (Budapest XIII. kerület, Váci út 186. [NEXON-székház, konferenciaterem]) Akceptálva a szakértők és a versenyzők kérését a szakértők (Józsáné Maczkó Gabriella és dr. Sümegi Nóra) egy órával több időt kapnak a forduló feladatainak bemutatására, így a rendezvény nem 14., hanem 13 órakor kezdődik. A szakértők előadását a Budapesti Gazdasági Főiskola oktatójának és a NAV vezető munkatársának előadása követi. (tervezzük, hogy a klubfoglalkozásról felvételt készítünk.)

Várjuk a résztvevőket a rendezvényre, amely rögzített felvétele utólag is megtekinthető lesz a NEXON Akadémia weboldalán!

Jelentkezni a berugyvitelibajnoksag.hu oldalon lehet!

 
Kapcsolódó rendezvények:
Dátum
Cím
Előadók
Információ
Jelen kategóriában nincs rendezvényünk!
Címkék:
Bér- és tb. ügyvitel (97), Bérszámfejtés (131), BGF (1), NAV (15), NEXON (160), Országos Bérügyviteli Bajnokság (4)
 
Loading
Bejelentkezés
E-mail cím:
Jelszó:
 
Elfelejtettem a jelszavamat
Regisztráció
Rendezvénynaptár

 
Találkozzunk a Facebookon!Címkék
Munkaügy (480), Gazdaság (404), Jog (201), Költségvetési intézmények (173), NEXON (172), Bérszámfejtés (157), Munka Törvénykönyve (156), NEXONbér (155), Munkabér (138), Nyugdíj (137), Társadalombiztosítás (120), Egészségügy (119), Bér- és tb. ügyvitel (107), Kormány (100), Adó 2013 (96), Cafeteria (80), Polgári Törvénykönyv (72), Szja (71), kkv (69), Önkormányzatok (68), Adó 2012 (65), Adó (65), Munkáltató (59), NAV (58), Kórházak (55), Munkavállaló (55), Költségvetés (55), Adótörvények (53), Munkajog (51), Munkaidő (50), Járulék (49), HR (48), Tréning (44), Szabadság (42), Közalkalmazottak (40), Bérkompenzáció (37), Adatvédelem (34), Áfa (34), Távolléti díj (33), Táppénz (32), Csődtörvény (31), Közbeszerzés (31), NGM (30), Egészségbiztosítás (30), gyed (29), Szociális hozzájárulási adó (27), Munkaszerződés (27), Köztisztviselők (27), Kommunikáció (26), Öngondoskodás (23), Munkahelyvédelmi akcióterv (23), Oktatás (23), Kjt (21), Társasági adó (21), SZÉP kártya (20), Felnőttképzés (20), Szakképzési hozzájárulás (20), Dr. Dudás Katalin (19), kata (19), Szakképzés (18), OKJ (17), Erzsébet utalvány (17), Munkaügyi ellenőrzés (17), Hulladékgazdálkodás (16), Cégeljárás (16), Munkaviszony (15), kiva (15), eva (15), Családjog (15), Kisvállalkozói adó (14), csecsemőgondozási díj (14), Környezetvédelem (14), Motiváció (13), Rehabilitáció (12), munkaidő-keret (12), OEP (12), Időgazdálkodás (11), Stressz (11), Gyógyszertámogatás (11), Közszolgálati tisztviselői törvény (11), Tranzakciós adó (11), Végrehajtás (11), Országos Bérügyviteli Bajnokság (11), thgys (11), Munkavédelem (10), Öröklési jog (10), Munkabaleset (10), Kiválasztás (10), Online marketing (10), Ügyelet (10), Adó 2014 (9), Közfoglalkoztatás (9), Btk. (9), Szociális ellátás (9), Havi bevallás (9), Kttv (9), Kbt. (9), Kiküldetés (8), Dologi jog (8), Számlázás (8), Szocho (8), Konfliktuskezelés (8), felmondás (7), Számvitel (7), Teljesítményértékelés (7), Könyvelés (7), Asszertív kommunikáció (7), Kereskedelem (7), Toborzás (7), Art (7), Illeték (7), Marketing (7), NEXONhrm (7), Felsőoktatás (6), Szerződési jog (6), Ket. (6), Betegségbiztosítás (6), Kötelmi jog (6), Adó 2016 (6), Adó 2015 (6), kifizetőhely (6), eho (6), Termékdíj (6), Dr. Horváth István (6), Zöld Növekedés (6), megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása (6), Kártérítési felelősség (5), Illetmény (5), persONLINE (5), Dr. Tánczos Rita (5), Kártérítési jog (5), Gyámügy (5), NEXONhr (5), élménytréning (5), Emmi (5), Dr. Bogdán Zsuzsanna (5), gyes (5), Adókedvezmény (5), Bíróság (5), Szoftveres képzés (5)